Министерството на кохезията и регионалното развитие на Словения ще изпрати днес искане

...
Министерството на кохезията и регионалното развитие на Словения ще изпрати днес искане
Коментари Харесай

Словения ще иска от Брюксел до 400 млн. евро заради наводненията

Министерството на кохезията и районното развиване на Словения ще изпрати през днешния ден искане до Европейската комисия за разпределяне на средства до 400 милиона евро от фонда за взаимност на Европейския съюз за справяне с вредите от наводненията, засегнали две трети от страната през август, заяви словенската национална телевизия РТВ Сло.

Министърът на кохезията и районното развиване на Словения Александър Йеушък заяви през вчерашния ден, че Европейска комисия разполага с шест седмици, с цел да реши каква да бъде ролята ѝ при оправянето с вредите от наводненията в Словения. Той изрази вяра, че Европейска комисия ще вземе решение по въпроса допустимо най-скоро и ще изпрати на Словения средствата за възобновяване след природното злополучие.

Любляна очаква от фонда за взаимност, който е инструмент на Европейски Съюз за помощ при естествени бедствия, към 400 милиона евро, като е поискала 100 милиона евро да бъдат дадени като задатък още тази година. Останалите към 300 милиона евро безплатна помощ чака да получи през идната година.

Правителството оцени преките щети и средствата за премахване на следствията преди няколко дни на 9,99 милиарда евро, като употребява методологията Оценка на потребностите след злополучие (Post-Disaster Needs Assessment), която съставлява надграждане на националната методология, открита в Европейски Съюз и съгласно словенските управляващи разрешава по-бърза и всеобхватна оценка на следствията след естествено злополучие.

Големите числа, които са обект на публични опасения и рецензии за пресилване, включват всички аспекти на вредите при положение на естествено злополучие, както и разноските за възобновяване на потърпевшите региони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР